Distribuie

Top 10 filme horror care nu sunt pentru oricine

Top 10 filme horror care nu sunt pentru oricine

Filmele de groază au fost întotdeauna o parte esențială a culturii cinematografice, atrăgându-i pe spectatori în lumea înfricoșătoare a suspansului, a fricii și a neliniștii. 

Totuși, există anumite filme de groază care se disting prin nivelul lor extrem de intens și prin tematicile lor controversate sau șocante. Aceste filme nu sunt pentru oricine, adesea provocând reacții puternice și controversate din partea publicului. 

Iată o listă cu zece filme de groază care nu sunt pentru cei slabi de inimă sau pentru oricine caută doar un simplu thriller.

10. Stake Land (2010)

 • Actorii principali: Danielle Harris, Kelly McGillis
 • Regia: Jim Mickle
 • Data lansării: 17.09.2010

Filmul urmărește povestea lui Martin (interpretat de Connor Paolo), un adolescent care a supraviețuit unei invazii de vampiri care a distrus familia și orașul său. El este salvat de către Mister (interpretat de Nick Damici), un vânător de vampiri dur și înțelept. Mister îl ia pe Martin sub aripa sa și îl antrenează în arta vânătorii de vampiri.

Cei doi pornesc într-o călătorie prin Statele Unite ale Americii post-apocaliptice, cunoscută acum sub numele de “Stake Land”, evitând grupurile de vampiri și alte pericole. Pe parcursul călătoriei lor, ei întâlnesc diferiți supraviețuitori, inclusiv o femeie însărcinată numită Belle (interpretată de Danielle Harris) și un preot (interpretat de Kelly McGillis), care se alătură grupului lor.

În timp ce călătoresc, Martin începe să își dezvolte abilitățile de vânător de vampiri, iar legătura sa cu Mister devine din ce în ce mai puternică. Ei se confruntă cu provocări și pericole pe parcursul călătoriei lor, inclusiv cu un grup malefic de fanatice religioase, care îi vizează pe Martin și pe Mister.

“Stake Land” este apreciat pentru atmosfera sa sumbră și tensionată, pentru acțiunea sa captivantă și pentru caracterizările solide ale personajelor. Este un film care explorează teme precum supraviețuirea în fața haosului, legăturile umane și lupta împotriva răului într-o lume post-apocaliptică.

9. Evil Dead (2013)

 • Actorii principali: Jane Levy, Lou Taylor Pucci, Shiloh Fernandez
 • Regia: Fede Alvarez
 • Data lansării: 12.04.2013

Filmul urmărește povestea a cinci prieteni – Mia (interpretată de Jane Levy), fratele ei David (interpretat de Shiloh Fernandez), prietena lui David, Natalie (interpretată de Elizabeth Blackmore), și cuplul Olivia (interpretată de Jessica Lucas) și Eric (interpretat de Lou Taylor Pucci) – care se adună la o cabană izolată în pădure pentru a o ajuta pe Mia să se lupte cu dependența de droguri.

În interiorul cabanei, ei descoperă o pivniță plină de obiecte stranii și o carte misterioasă, denumită “Necronomicon Ex-Mortis”, legată cu piele umană și scrieri în sânge. Curiozitatea îi împinge să citească incantațiile din carte, fără să știe că acestea eliberează o forță demonică malefică care îl posedă pe unul dintre ei.

Pe măsură ce posesiunea se răspândește și violența începe să escaladeze, supraviețuitorii se trezesc blocați în cabană și înconjurați de teroarea demonică. Ei trebuie să lupte pentru supraviețuire și să găsească o cale de a înfrunta forța malefică care le amenință viața.

“Evil Dead” este apreciat pentru atmosfera sa tensionată, pentru efectele speciale impresionante și pentru împrospătarea și reinterpretarea mitologiei din seria originală. Este un film care oferă un omagiu adecvat originalului, dar aduce și elemente noi și înspăimântătoare pentru fanii genului de groază.

8. Shutter (2004)

 • Actorii principali: Ananda Everingham, Natthaweeranuch Thongmee, Unnop Chanpaibool
 • Regia: Banjong Pisanthanakun, Parkpoom Wongpoom
 • Data lansării: 09.09.2004

Filmul urmărește povestea unui cuplu de tineri fotografi, Tun (interpretat de Ananda Everingham) și Jane (interpretată de Natthaweeranuch Thongmee), care se întorc acasă după o petrecere de nuntă. În timp ce se întorc, ei sunt implicați într-un accident de mașină, în care lovește o femeie pe marginea drumului, dar când se opresc pentru a vedea ce s-a întâmplat, nu găsesc niciun corp.

După această noapte terifiantă, viața lor începe să fie bântuită de apariții supranaturale și fotografii misterioase pe care Tun le dezvoltă. Cu cât continuă să investigheze, cu atât devine mai clar că aceste apariții sunt legate de un secret întunecat din trecutul lor. Tun și Jane se văd nevoiți să dezlege misterul și să facă față consecințelor acțiunilor lor anterioare.

Pe măsură ce se dezvăluie adevărul, ei se confruntă cu o prezență malefică care îi urmărește și îi amenință viața. Tun și Jane trebuie să lupte împotriva acestei forțe înfricoșătoare și să găsească o cale de a încheia blestemul care îi urmărește.

“Shutter” este apreciat pentru atmosfera sa înfricoșătoare, pentru povestea sa tensionată și pentru efectele speciale bine realizate. Este considerat unul dintre cele mai bune filme de groază thailandeze..

7. Hereditary (2018)

 • Actorii principali: Toni Collette, Gabriel Byrne, Alex Wolff, Milly Shapiro
 • Regia:  Ari Aster
 • Data lansării: 21.01.2018

După moartea mamei lor, Ellen, familia Graham, formată din Annie (interpretată de Toni Collette), soțul său Steve (interpretat de Gabriel Byrne) și cei doi copii ai lor, Peter (interpretat de Alex Wolff) și Charlie (interpretată de Milly Shapiro), încep să experimenteze evenimente supranaturale și tulburătoare. 

Annie, care este o miniaturistă talentată, începe să simtă o prezență malefică și să aibă viziuni înspăimântătoare legate de mama ei și de familia ei extinsă.

Pe măsură ce evenimentele ciudate se intensifică, familiei îi este dezvăluită o moștenire întunecată și sinistră, legată de secretul întunecat al mamei lor și de o tradiție ancestrală a închinării unei entități demonice.

“Hereditary” explorează teme precum moștenirea familială, pierderea și dezintegrarea psihologică. Filmul este apreciat pentru atmosfera sa opresivă, pentru interpretările puternice ale actorilor și pentru construcția sa lentă și tensionată. Este un film care lasă o impresie puternică asupra spectatorilor și a fost aclamat de critici pentru abordarea sa originală și pentru impactul său emoțional puternic.

6. The Mist (2007)

 • Actorii principali: Marcia Gay Harden, Thomas Jane
 • Regia: Frank Darabont
 • Data lansării: 21.11.2007

Filmul începe într-o zi obișnuită într-un mic oraș din Maine, unde David Drayton (interpretat de Thomas Jane) și fiul său Billy (interpretat de Nathan Gamble) fac cumpărături într-un supermarket local. În timp ce sunt la supermarket, o furtună violentă lovește orașul, lăsând în urmă o ceață densă și îngrozitoare.

În urma furtunii, oamenii din supermarket devin prizonierii ceții și încep să realizeze că ceva malefic se ascunde în interiorul ei. În curând, ei descoperă că ceața este locuită de creaturi monstruoase și letale, care îi atacă pe oricine iese în afara zonei de siguranță a supermarketului.

Pe măsură ce tensiunea crește și grupul începe să se confrunte cu amenințările din ceață, David și ceilalți oameni din supermarket trebuie să lupte nu numai împotriva creaturilor înspăimântătoare, ci și împotriva panicii și fricilor interne.

Finalul filmului oferă un twist puternic și provocator, care provoacă spectatorii să reflecteze asupra naturii umane și asupra limitelor umane în fața fricii și disperării.

“The Mist” este apreciat pentru atmosfera sa tensionată, pentru efectele speciale impresionante și pentru comentariile sale asupra societății umane și a naturii umane. Este un film care rămâne în mintea spectatorilor mult timp după ce s-a terminat de vizionat.

5. The Conjuring (2013)

 • Actorii principali: Vera Farmiga, Patrick Wilson
 • Regia: James Wan
 • Data lansării: 19.07.2013

Filmul începe cu Ed și Lorraine Warren (interpretat de Patrick Wilson și Vera Farmiga), doi investigatori paranormali, care sunt chemați să investigheze o casă din Rhode Island care este bântuită de prezențe malefice. Între timp, familia Perron, formată din Roger (interpretat de Ron Livingston), soția sa Carolyn (interpretată de Lili Taylor) și cele cinci fiice ale lor, se mută în casa respectivă și încep să experimenteze fenomene supranaturale înspăimântătoare.

Activitățile paranormale devin tot mai intense și mai amenințătoare pentru familia Perron, iar aceștia decid să caute ajutorul Warrenilor. Ed și Lorraine încep să investigheze casa și descoperă că ea este bântuită de o prezență demonică malefică, care vizează în special cele cinci fiice ale familiei Perron.

Cu toate acestea, demonul demonstrează că este puternic și periculos, punându-i pe Warren și pe familia Perron într-o situație extrem de periculoasă. Ei trebuie să lupte împotriva acestei prezențe malefice și să încerce să salveze familia Perron de la distrugere.

“The Conjuring” este apreciat pentru atmosfera sa tensionată, pentru efectele speciale impresionante și pentru interpretările puternice ale actorilor. Este considerat unul dintre cele mai bune filme de horror ale anilor 2010 și a generat o serie de continuări și filme spin-off în cadrul “Universului Conjuring”.

4. I Saw the Devil (2010)

 • Actorii principali: Byung-hun Lee, Min-sik Choi, Gook-hwan Jeon
 • Regia: Jee-woon Kim
 • Data lansării: 12.08.2010

Kyun-woo (interpretat de Lee Byung-hun) este un detectiv dur și hotărât care își pierde logodnica în mod brutal, atunci când ea este ucisă de un criminal în serie numit Kyung-chul (interpretat de Choi Min-sik). În loc să se bazeze pe sistemul de justiție, Kyun-woo decide să își facă singur dreptate. El începe o misiune de a urmări și de a se răzbuna asupra criminalului.

Cu toate acestea, Kyun-woo nu se oprește doar la a-i administra o pedeapsă simplă lui Kyung-chul. El își propune să îl tortureze mental și fizic, lăsându-l în viață pentru a experimenta durerile pe care le-a provocat altora. În timp ce se angajează în acest joc periculos de-a șoarecele și pisica, Kyun-woo descoperă că se poate transforma și el într-un monstru în procesul de a căuta răzbunare.

“I Saw the Devil” este un film extrem de intens și violent, care explorează teme precum răzbunarea, justiția și corupția morală. Este apreciat pentru performanțele puternice ale actorilor și pentru regia sa captivantă și tensionată. Cu toate că este dificil de privit din cauza scenelor sale brutale, este considerat unul dintre cele mai bune filme de thriller psihologic din cinematografia sud-coreeană.

3. Alien (1979)

 • Actorii principali: Tom Skerritt, John Hurt, Sigourney Weaver
 • Regia: Ridley Scott
 • Data lansării: 25.05.1979

Într-un viitor îndepărtat, echipajul navei spațiale Nostromo este trezit din hibernare pentru a răspunde unui semnal de detresă de pe o planetă necunoscută. Ei ajung pe planeta aparent nelocuită și descoperă o navă spațială extraterestră abandonată. În interiorul navei, un membru al echipajului este atașat de o creatură misterioasă care îi plantează un ou în interiorul corpului său.

Odată întorși pe Nostromo, membrii echipajului realizează curând că au adus cu ei o formă de viață extraterestră mortală. Această creatură începe să crească rapid, devenind un prădător letal, inteligent și practic invincibil.

Pe măsură ce membrii echipajului sunt eliminați unul câte unul, protagonista, ofițerul Ripley (interpretată de Sigourney Weaver), se confruntă cu această creatură înspăimântătoare într-o luptă pentru supraviețuire. În final, Ripley se luptă cu extraterestrul pe propria navă spațială pentru a încerca să îl distrugă și să scape cu viață.

“Alien” este apreciat pentru atmosfera sa tensionată, efectele speciale impresionante și pentru modul în care subliniază temele de izolare, teamă și supraviețuire în spațiul cosmic. Este unul dintre cele mai influente filme de science fiction și horror din toate timpurile și a generat o întreagă serie de filme și alte opere media în universul “Alien”.

2.  Shutter Island (2010)

 • Actorii principali: Mark Ruffalo, Leonardo DiCaprio
 • Regia: Martin Scorsese
 • Data lansării: 01.10.2009

În anii 1950, doi detectivi ai Serviciului Federal de Investigații (FBI), Teddy Daniels (interpretat de Leonardo DiCaprio) și Chuck Aule (interpretat de Mark Ruffalo), sunt trimiși să investigheze dispariția unei paciente de pe Shutter Island, o insulă unde se află un spital psihiatric de maximă securitate. Pacienta dispărută, Rachel Solando, a fost internată pentru crimă, dar acum a dispărut misterios din celula ei, care era blocată din exterior.

Pe măsură ce Teddy și Chuck investighează dispariția, ei se confruntă cu un mediu sumbru și sinistru, unde paranoia și misterele abundă. Teddy, care însuși poartă povara unor traume personale, începe să aibă viziuni și halucinații, iar întreaga investigație începe să se împletească cu propriul său trecut.

Pe măsură ce investigația avansează, Teddy începe să pună la îndoială tot ce credea despre realitatea din jurul său și să descopere adevăruri șocante despre spitalul psihiatric și despre el însuși. Finalul filmului dezvăluie un twist uluitor, care schimbă complet percepția asupra tuturor evenimentelor anterioare.

“Shutter Island” este un thriller intens, cu o atmosferă opresivă și o poveste plină de suspans și mister. Performanțele remarcabile ale actorilor și regia impecabilă a lui Martin Scorsese îl fac să fie un film captivant și memorabil pentru spectatori.

1. Psycho (1960)

 • Actorii principali: Anthony Perkins, Janet Leigh
 • Regia: Alfred Hitchcock
 • Data lansării: 16.06.1960

“Psycho” este un thriller psihologic iconic, regizat de maestrul suspansului, Alfred Hitchcock, și lansat pe 16 iunie 1960. Filmul urmărește povestea lui Marion Crane (interpretată de Janet Leigh), o tânără secretară care, fiind hărțuită de datorii și prea săracă pentru a-și îndeplini visurile, decide să fure o sumă mare de bani de la locul său de muncă. Ea fuge, sperând să înceapă o viață nouă alături de iubitul ei, Sam Loomis (interpretat de John Gavin).

Pe drumul său către destinație, Marion se oprește la Bates Motel pentru a se odihni. Acolo, îl întâlnește pe Norman Bates (interpretat de Anthony Perkins), un băiat tânăr, timid și aparent inofensiv, care o primește în mod cordial și o ghidează către camera ei de motel. Însă, evenimentele iau o întorsătură înspăimântătoare când Marion este ucisă în mod brutal în timp ce se află în duș.

Filmul urmărește apoi investigațiile lui Sam Loomis și a surorii lui Marion, Lila (interpretată de Vera Miles), care încearcă să afle ce s-a întâmplat cu ea. În timp ce investighează misterul, ei descoperă adevăruri șocante despre Bates Motel și despre Norman Bates.

“Psycho” este celebru pentru suspansul său inegalabil, pentru surpriza tulburătoare a plotului și pentru perfecționarea tehnicilor de regie ale lui Hitchcock. Este un film remarcabil care continuă să fascineze și să îngrozească publicul până în prezent.

Încheind, este clar că filmele de groază care nu sunt pentru oricine se remarcă prin capacitatea lor de a provoca reacții puternice și emoții intense. Aceste opere cinematografice îndrăznețe, deși nu sunt potrivite pentru toate gusturile, adesea deschid discuții importante despre limitele artei și ale experienței umane. 

Pentru cei care sunt dispuși să se avânte în teritoriul întunecat al acestor filme, pot descoperi perspective și tematici unice care pot schimba modul în care percep lumea înconjurătoare.