Victor Ponta spune că nu va vota în Parlament noul Guvern

Despre1-1200x786

Deputatul PSD Victor Ponta a anunțat joi că nu va vota în Parlament noul Guvern, în principal pentru că modifică ”substanțial și grav”, în zona economică, programul de guvernare.
„De ce nu votez noul Guvern! Programul de guvernare al Guvernului ‘Dragnea 2’ (avându-l ca premier pe Mihai Tudose) modifică substanțial și grav în zona economică și fiscală programul de guvernare asumat în ianuarie anul acesta de Guvernul ‘Dragnea 1’ (avându-l ca premier pe Sorin Grindeanu) / și contrazice fundamental programul de guvernare al PSD ‘Dragnea — Vâlcov’ din campania electorală din 2016! Eu cred că acest program îi va da lovitura de grație și va duce la prăbușirea politică a lui Liviu Dragnea — întrebarea este dacă PSD reușește să se salveze sau se va prăbuși împreună cu ‘Șeful’! Și mai ales întrebarea importantă este dacă nu se va da o lovitură României similară cu cea primită în 2009 — 2010!”, a scris Ponta pe Facebook.

Potrivit acestuia, în campanie, „Liviu Dragnea a repetat obsesiv faptul că cere votul oamenilor pentru a aplica programul de guvernare ‘la virgulă’ și ‘exact la datele anunțate'”.

„Au fost prezentate în emisiuni tv tabele cu termene fixe și măsuri individualizate. După 6 luni, raportul făcut chiar de către domnii Dragnea și Vâlcov spune că acesta a fost realizat în proporție de sub 15%! Pretextul execuției politice a Guvernului ‘Grindeanu’ l-a reprezentat nerealizarea programului de guvernare/ după ce a fost dărâmat, noul Guvern ‘Dragnea 2 — Tudose’ îl modifică fundamental din prima zi. În programul de guvernare creșterea semnificativă de până la 100% a salariilor în domeniul bugetar a fost promisă pentru data de 1 iulie. Legea adoptată recent prevede însă deja o amânare pentru 2018, însă măsurile anunțate azi arată că măririle efective de salarii (dacă vor fi aplicate vreodată) vor fi ‘recuperate’ la buget prin trecerea tuturor contribuțiilor sociale în sarcina angajatului. Pe hârtie vor crește — în buzunar nu. Sau altă variantă la fel de rea — conform proiecției bugetare oficiale pentru perioada 2018 — 2020 — nu sunt surse bugetare care să acopere aceste creșteri. O să avem din nou un Traian Băsescu ca în 2010 să taie? Doamne Ferește!”, a spus Ponta.

Un alt motiv pentru care Victor Ponta spune că nu va vota noul Cabinet se referă la faptul că a fost amânată pentru 2019 scăderea la 18% a TVA, preconizată inițial să fie de la 1 ianuarie 2018.

„Programul prevedea creșterea semnificativă a investițiilor publice începând chiar cu 2017 — conform datelor oficiale prezentate de MFP, până la acest moment, investițiile sunt cu 60% mai mici decât în 2016 (anul cu cele mai slabe investiții după 2009). Programul prevedea o creștere exponențială a absorbției fondurilor structurale și de coeziune! În 6 luni din anul 2017, din cei aproape 2 miliarde euro prevăzuți în buget au fost primiți puțin mai mult de 2 milioane (0,1 %!). Prin desființarea Ministerului Fondurilor Europene și includerea sa în Ministerul Dezvoltării condus de doamna Sevil Shhaideh capacitatea instituțională care a adus performanța în perioada 2012 — 2015 a fost distrusă”, a explicat fostul premier.

El a mai arătat că, potrivit programului de guvernare al PSD, Fondul Național Suveran de Investiții a fost promis ca un instrument de punere în comun a resurselor pe care statul român încă le mai deține în vederea finanțării unor mari proiecte de infrastructură care nu sunt acoperite de fondurile europene.

„Spre deosebire de ceea ce s-a promis în programul de guvernare, acum se dorește practic folosirea acestui fond ca o cale netransparentă și ilicită prin care tot ceea ce statul român încă mai deține (…) să fie vândute către fonduri private din afara țării, acolo unde domnul Dragnea a făcut promisiuni cu caracter personal. Banii încasați vor acoperi doar în mod temporar măsurile de creșteri de salarii și pensii, dar vor ruina economia națională pe termen mediu și lung. Aplicarea impozitului pe venitul global de la 1 ianuarie 2019 va aduce doar în acel an mai mulți bani de cheltuit pentru o categorie de electorat, însă în 2020 va aduce catastrofa bugetară”, a susținut Victor Ponta.

Potrivit acestuia, programul de guvernare prevedea inițial alocarea anuală a 2% din PIB pentru cheltuielile militare.

„În 2017 nu se va face în realitate nicio achiziție (suntem deja în semestrul 2 și nu s-a finalizat nicio procedură). Această ‘economie’ va acoperi alte găuri din buget, dar în 2018 — 2020 trebuie să punem mai mulți bani pentru a ne respecta angajamentele asumate în fața partenerilor noștri strategici SUA și NATO. Promisiunile neonorate și păcăleala acestora vor afecta grav imaginea noastră în fața Guvernelor, dar și a investitorilor care provin din aceste țări. Programul de guvernare prezentat și asumat cu atâta îndârjire de către Liviu Dragnea în 2016 a eșuat deja — la nici 6 luni de la alegeri (dovadă că a fost criticat și acum schimbat chiar de către autorii săi)! Oricâtă propagandă televizată va fi pompată, oamenii încet-încet realizează acest lucru. Cu siguranță îl vor sancționa pe Liviu Dragnea, dar și PSD va plăti un cost enorm!”, a conchis deputatul PSD.

1540 Total Vizualizări 1 Vizualizări Astăzi

Adaugă primul comentariu pentru articolul "Victor Ponta spune că nu va vota în Parlament noul Guvern"

Scrie un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi publicată.

*