A MURIT UN JUDECATOR CURAJOS.

turianu-header

Aflu de pe pagina regizorului Constantin Vaeni o stire care nu are loc in presa: a murit profesorul universitar Corneliu Turianu, fost presedinte al Tribunalului Bucuresti.
Nu stiu aproape nimic despre el, pentru ca la vremea cand a fost demis si inlaturat din magistratura eram inca studenta in anul I.
Din crampeiele stranse de isi si de colo aflu insa ca a fost cel care a respins cea de a treia candidatura la presedintia Romaniei a lui Ion Iliescu. Desi legea prevede expres ca nu sunt permise decat doua mandate, invocand un „artificiu” avocatesc, fostul presedinte al Romaniei considera ca odata cu adoptarea noii Constitutii este indreptatit la unul sau doua noi mandate, sustinand ca cele doua anterioare se aflasera sub imperiul vechii legi.
Odata „omolagat” artificiul a fost apoi folosit in 2010 si de catre Dan Lupascu, fost presedinte CSM, fost presedinte CAB, fost presedinte al tribunalului Bucuresti s.a; s.a; care invoca noua lege a organizarii judiciare in temeiul careia ar fi avut dreptul la alte noi mandate, pe langa cele doua avute sub vechea lege.
Pentru curajul de a aplica legea, judecatorul Corneliu Turianu n-a ramas fara rasplata. A fost demis de ministrul Justitiei, Petre Ninosu, si inlaturat din magistratura.
Petre Ninosu a fost si el rasplatit cu un mandat de 9 ani ca judecator la Curtea Constitutionala dupa ce s-a plictisit de mandatele de senator post-decembrist, desi, spre deosebire de Corneliu Turianu, judecator de o cariera de peste 30 de ani, dl Ninosu era absolvent al unei scoli militare „de la Baneasa”, ginere de ministru comunist si avea pana in 1989 o cariera specifica activistilor.
Daca va imaginati ca asemenea situatii tin de „originala democratie” a anilor ’90 va inselati. Si astazi, promovarile in la varful magistraturii se fac pentru criterii straine de onestitate si profesionalism, criterii ce urmaresc obedienta si promtitudinea cu care sunt „serviti” mai marii zilei. De aceea sunt ridicati la statutul de „eroi” ai luptei anti-coruptie magistratii propagandei oficiale, in vreme ce oamenii integri sunt tinuti pe tusa. (a se vedea alegerea noilor membrii CSM si desemnarea persoanelor din conducerea ICCJ zilele acestea). Doar lozincile sub care se „fac jocurile” s-au schimbat din „idealurile generoase” ale „democratiei originale” in „parteneriatul nostru strategic”, din ura impotriva celor care „n-au mancat salam cu soia” in discursul impotriva „pupatorilor de moaste”; din promovarea „oamenilor de bine” in cel al tolerantei pentru cuplurile de acelasi sex.
Daca independenta sistemului judiciar si principiile statului de drept ar fi fost idealurile pentru care se lupta astazi societarea romaneasca, in stirile zilei ar fi trebuit sa inapa macar un „Dumnezeu sa-l ierte!” pentru un om care, probabil, s-a incapatanat sa creada in DREPTATE.                                                                     Mihaela Ciocea-judecator

662 Total Vizualizări 1 Vizualizări Astăzi

Adaugă primul comentariu pentru articolul "A MURIT UN JUDECATOR CURAJOS."

Scrie un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi publicată.

*